Resepi: February 26, 2020 at 01:12PM
Roti Labu Taiwan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
250 gm labu kukus
30 gm gula
1/2 sudu teh garam
4 gm yis segera
1 biji telur B
400 gm tepung gandum
30 ml minyak masak
1/2 cawan Bijan hitam/putih
Penyediaan :
- Lecek labu, gula dan garam hingga halus.
- Biarkan sejuk dahulu. Masuk telur dan yis, gaul sebati.
- Masuk tepung, gaul rata.
- Masuk minyak dan uli menjadi segumpal doh
- Tutup doh dengan plastic wrap.
- Rehatkan 30 minit hingga kembang sekali ganda.
- Alihkan doh ke atas papan canai di tabur tepung
- Uli dan bahagikan doh kepada 12 bahagian (62gm) setiap satu.
- Bulatkan, tutup dengan kain lembab, rehatkan selama 15 minit lagi.
- Celup batang canai kecil dalam air, tekan di tengah doh.
- Kemudian celup ke dalam bijan, letak di tempat yang di tekan tadi.
- Oven pada suhu 160C selama 20-25 minit.
Kaedah Panggang :
Boleh di panggang terus di atas api dapur.
- Panggang di atas non-stick pan dengan api perlahan.
- Tutup pan, dan balik kan hingga perang di kedua belah roti.
- Enak di sapu mentega atau jem.
Roti Labu Taiwan
Klik pautan ini untuk baca sepenuhnya
No comments:
Post a Comment