Resepi: February 9, 2020 at 08:06AM
Acar Tumis Kelantan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 batang timun, potong 2 inci
6 tangkai kacang panjang, potong 2 inci
6 batang bendi, potong 2
1/2 batang lobak merah. potong 2 inci
1/3 cawan cuka
5 sudu besar gula
2 sudu keci1 garam
2 cawan air
1/4 sudu teh ajinamoto, jika suka
1/4 cawan minyak untuk menumis
Bahan Kisar
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering, rendam dan tos
Penyediaan :
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing.
- Masukkan cuka dan secawan air dahulu.
- Masukkan lobak merah dahulu, reneh selama 2 minit.
- Kemudian masukkan bendi, timun dan akhir sekali kacang panjang.
- Tambahkan baki air sehingga 3/4 paras sayuran.
- Perasakan dengan gula, garam dan sedikit ajinamoto.
- Biarkan mendidih seketika dan sayuran agak lembut.
- Acar ini mempunyai rasa masam manis.
Acar Tumis Kelantan
Klik pautan ini untuk baca sepenuhnya
No comments:
Post a Comment