Pages

Resepi: Pulut Serunding Kelapa Tuna

Resepi: April 9, 2020 at 03:11PM


Pulut Serunding Kelapa Tuna
By Kak Wan

Bahan-bahan
300 gm pulut, rendam 2 jam
200 ml santan Ayam Brand
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula

Cara-cara :
  1. Kukus pulut 25 mint, angkat, gaul santan, garam dan gula.
  2. Kukus semula selama 10-15 minit
  3. Angkat dan masukkan ke dalam acuan atau kepalkan.
  4. Hidang dengan serunding kelapa tuna.

Serunding Kelapa Tuna
100 gm kelapa parut putih
1 tin Ayambrand Cili Saba Tuna, tos airnya
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
3 sudu besar minyak masak

Bahan Kisar
4 ulas bawang merah
3 tangkai cili kering, rendam air panas
1 batang serai, hiris halus

Cara-cara :
  1. Hancurkan isi tuna dengan garpu hingga halus.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  3. Masukkan isi tuna, kelapa parut dan serbuk kunyit.
  4. Gaul rata, tambah gula dan garam.
  5. Goreng dengan api sederhana hingga campuran menjadi kering.
  6. Hidang dengan pulut.
Pulut Serunding Kelapa Tuna


Klik pautan ini untuk baca sepenuhnya



No comments:

Post a Comment

Artikel Popular