Resepi: April 9, 2020 at 03:11PM
Pulut Serunding Kelapa Tuna
By Kak Wan
Bahan-bahan
300 gm pulut, rendam 2 jam
200 ml santan Ayam Brand
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Cara-cara :
- Kukus pulut 25 mint, angkat, gaul santan, garam dan gula.
- Kukus semula selama 10-15 minit
- Angkat dan masukkan ke dalam acuan atau kepalkan.
- Hidang dengan serunding kelapa tuna.
Serunding Kelapa Tuna
100 gm kelapa parut putih
1 tin Ayambrand Cili Saba Tuna, tos airnya
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
3 sudu besar minyak masak
Bahan Kisar
4 ulas bawang merah
3 tangkai cili kering, rendam air panas
1 batang serai, hiris halus
Cara-cara :
- Hancurkan isi tuna dengan garpu hingga halus.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan isi tuna, kelapa parut dan serbuk kunyit.
- Gaul rata, tambah gula dan garam.
- Goreng dengan api sederhana hingga campuran menjadi kering.
- Hidang dengan pulut.
Pulut Serunding Kelapa Tuna
Klik pautan ini untuk baca sepenuhnya
No comments:
Post a Comment